Dny peruánské kuchyně

17.09.2012 17:02

Dny peruánské kuchyně

PERU
Přímořská, hornatá a tropická země v Jižní Americe. Etnické vlivy, které jsou patrné díky domorodcům, Španělům, Asijcům a Afričanům vytvořily to, co dnes nazýváme peruánskou kuchyní.
Peruánská kuchyně je ve skutku jedna z nejlepších v celé latinské Americe a je známá nejen svojí dokonalou chutí, ale i pestrostí a schopností spojit vlivy různých kultur a časů. Peruánská kuchyně je důležité vyjádření o tom, jaká je sama peruánská kultura.

JÍDLO PERUÁNCŮ
Peruánská kuchyně se z větší části skládá z kořeněných pokrmů, které jsou směsicí španělského a domorodého jídla. Taková jídla se většinou nazývají „Criolla“ či „Creole“. Ají (česky vyslovena Achí) nebo chili je nejpopulárnější koření v Peru a je používáno v různých variantách tak, aby dodalo jídlu mimořádnou chuť. Máta, dobromysl, bazalka, petržel a cilantro (mladý list koriandru) jsou též součástí peruánské kuchyně, zejména pak v polévkách a dušených jídlech. Vedle koření používá peruánská kuchyně brambory, rýži, fazole, ryby a další obiloviny, které jsou základem každodenního stravování.
Jednou z nejdůležitějších ingrediencí pre-hispánských časů byla kukuřice, která se opékala, či jen vařila ve vodě a při určitých příležitostech byla podávána v chlebu a v „humitas“ ( Tamales ). Další základní surovinou této kultury byly brambory, které se vařily či opékaly, nebo se používaly do dušených jídel. Používané byly též tykve a luštěniny, které jsou jistým druhem fazolí, „Oca“ a sladké brambory. Masem, které jedli tito obyvatelé, bylo „huanaco“, "pacollama", vysoká zvěř, srnčí, jelení a různé druhy ptactva nazývané "nunuma", které byly podobné španělské huse. Inkové pěstovali banány, avokádo, papáju, švestky a obří ananas (2x větší než ten, který pěstují, či znají Španělé).

Fazolová polévka s hovězím a zeleninou
– polévka charakterizující venkovskou kuchyni, ke které Vám nabídneme chléb nebo pečivo 30 Kč
Lentejas noc salsa criolla
– čočka na peruánský způsob, který je rozšířený a oblíbený v celé zemi 60 Kč
Masové kapsy Empanadas
– těstové placky plněné ostrou masovou směsí,které jsou oblíbeným jídlem kovbojů z horských plání
Placka plněná mletým masem s cibulí, pálivou paprikou, kořením, vajíčkem, rozinkami a olivou zapečená v troubě dozlatova, podávaná se zeleninovým salátem
90 Kč
Pastel de Choclo
– kuře dle receptu peruánských pastevců zapečené v misce
Kuřecí prsíčka, vejce, olivy, bůček, cibule, dobromysl, rozinky a kukuřičný krém, chléb
150 Kč
Pečený losos na víně s koprovou omáčkou s půlkami brambor ve slupce
- oblíbené jídlo na pobřeží Tichého oceánu 180 Kč


Kde se hotel nachází?

T.G. Masaryka 897
562 01 Ústí nad Orlicí 1
Česká republika
Tel.: +420 465 521 256 
Mobil: +420 725 885 155
E-mail:

Kontaktujte nás

Akceptujeme platební karty

   

Na čem si u nás dnes pochutnáte?

Út 27.06.2017

  • 0,3l Česneková s bramborem 17 Kč

  • 0,3l Hovězí vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi 12 Kč

  • 100g Krůtí maso v zelenině, dušená rýže 74 Kč

  • 120g Cikánský kuřecí plátek, kus - kus 78 Kč

  • 120g Sekaná pečeně, nastavovaná kaše, steril. okurka 77 Kč

  • 130g Hovězí nudličky s hrubým pepřem a smetanou, šťouchané brambory 89 Kč

  • 300g Fazolový salát s marinovaným celerem a dresinkem, pečivo 75 Kč

Celé týdenní menu

Nechte se informovat

© 2017, RC AKTIVA s.r.o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Výměna odkazů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑